Koronavírus: V USA potvrdili už vyše 300.000 nakazených a 8100 úmrtí

05.04.2020 Celý región

Washington 5. apríla (TASR) - V Spojených štátoch potvrdili už vyše 300.000 prípadov nákazy novým koronavírusom a viac ako 8100 úmrtí. Vyplýva to z najnovších údajov Univerzity Johnsa Hopkinsa so sídlom v Baltimore, informovala v sobotu večer televízia CNN.

Podľa jej údajov v USA evidujú už najmenej 301.902 prípadov nákazy a 8175 úmrtí. Len v sobotu pribudlo 23.949 infikovaných a minimálne 1023 ľudí zomrelo na komplikácie spojené s ochorením COVID-19, ktoré vyvoláva nový koronavírus.

Americký prezident Donald Trump na sobotňajšom brífingu v Bielom dome varoval, že najbližšie týždne budú pre USA zrejme najťažšie. "Žiaľ, dôjde k mnohým úmrtiam," vyhlásil prezident.

Zároveň zdôraznil, že život v Spojených štátoch sa musí čo najskôr vrátiť do bežných koľají. "Musíme našu krajinu opäť otvoriť," uviedol Trump podľa agentúry DPA.

Približne 25 percent zo všetkých potvrdených prípadov nákazy koronavírusom vo svete je aktuálne v USA, vyplýva z údajov Univerzity Johnsa Hopkinsa.

Ešte 10. marca pritom v Spojených štátoch evidovali len zhruba 1000 infekcií a 30 úmrtí. Trumpova administratíva v tejto súvislosti čelí kritike, že na šírenie nákazy dostatočne rýchlo nezareagovala, rovnako ako úrady niektorých amerických štátov.

Najviac postihnutým je štát New York, odkiaľ pochádza zhruba tretina prípadov nákazy a 40 percent zo všetkých úmrtí evidovaných v USA. Miestne úrady vyzvali už asi 95 percent amerických občanov, aby sa zdržiavali vo svojich domovoch a pomohli tak spomaliť šírenie vírusu.
 
 

Nákaza sa v Južnej Kórei šíri pomalšie, nové prípady pribúdajú v Soule

Soul 5. apríla (TASR) - Južná Kórea potvrdila v nedeľu 81 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, čím počet infikovaných v krajine stúpol na 10.237. Počet úmrtí zároveň vzrástol o šesť na celkovo 183, informovala agentúra Jonhap.

Počet nakazených v Južnej Kórei sa už 24. deň za sebou pohybuje v okolí hranice 100 alebo pod ňou.

Spomedzi 81 nových prípadov 36 zaznamenali v hlavnom meste Soul a v jeho okolí, kde počet nakazených každodenne narastá aj kvôli infekciám importovaným zo zahraničia. V metropolitnej oblasti celkovo evidujú už vyše 1200 infikovaných.

Pôvodné ohniská epidémie v Južnej Kórei - oblasť mesta Tegu a provincia Severný Kjongsang - v nedeľu hlásili len sedem, respektíve štyri nové prípady. Dvadsaťštyri novopotvrdených nakazených pricestovalo do krajiny zo zahraničia. Celkovo už zaznamenali 741 takýchto importovaných prípadov.

Polovicu zo 183 úmrtí predstavujú pacienti vo veku 80 a viac rokov.

Juhokórejská vláda v sobotu rozhodla o predĺžení platnosti opatrení na obmedzenie sociálnych kontaktov a pohybu obyvateľstva do 19. apríla. Všetky osoby prichádzajúce zo zahraničia musia zostať v 14-dňovej domácej karanténe.
 
 
 

V ČR stále pribúdajú nakazení pacienti, aktuálne ich je 4472

Praha 5. apríla (TASR) - V Českej republike stále pribúda počet pacientov, ktorí sa nakazili novým typom koronavírusu. K polnoci zo soboty na nedeľu sa potvrdilo 4472 prípadov nákazy Covidom-19, zomrelo 59 chorých a z choroby sa vyliečilo 78 infikovaných, píše webová stránka televízie Nova.

Minister vnútra Jan Hamáček povedal po rokovaní s prezidentom Milošom Zemanom v Lánoch, že sankcie za porušenie jednotlivých nariadení budú oveľa prísnejšie, informuje Nova.

Hamáček tiež zároveň plánuje predložiť Poslaneckej snemovni a Senátu zmenu zákona, vďaka ktorej by policajti mohli neposlúchnutie riešiť blokovou pokutou až vo výške 10.000 Kč (360 eur) priamo na mieste, približuje ďalej spravodajský server tn.nova.cz.

Núdzový stav v ČR bude pravdepodobne predĺžený. Krízový štáb sa pôvodne dohodol na predĺžení o 30 dní, nakoniec bude však zrejme predĺžený do konca apríla.

Novým typom koronavírusu sa vo svete nakazilo už vyše milión ľudí. Najviac infikovaných pacientov je v USA, kde ide o viac než 300.000 potvrdených prípadov. V Európe je najhoršia situácia v Španielsku, tam je viac než 126.000 nakazených, uzatvára štatistickým výpočtom TV Nova.
 
 
 

Počet nakazených na Novom Zélande už prekročil tisícku

Sydney 5. apríla (TASR) - Počet potvrdených prípadov nákazy novým druhom koronavírusu na Novom Zélande presiahol tisícku, informoval v nedeľu podľa agentúry DPA rezort zdravotníctva tejto tichooceánskej ostrovnej krajiny.

K nedeľnému ránu bolo pozitívne testovaných dovedna 1039 ľudí - o 89 viac než predošlý deň. V dôsledku komplikácií spojených s Covidom-19, čo je choroba spôsobovaná týmto vírusom, zomrel však na Novom Zélande doposiaľ len jeden človek.

Výkonný riaditeľ novozélandského ministerstva zdravotníctva Ashley Bloomfield na nedeľnej tlačovej konferencii ďalej spresnil, že z choroby sa dosiaľ vyliečilo 156 pacientov.

Najviac prípadov infekcie novým typom koronavírusu je zaznamenaných na jednej škole v severonovozélandskom meste Auckland, kde je 66 nakazených, uviedol Bloomfield.

V súvislosti s pandémiou koronavírusu pristúpil Nový Zéland v piatok k repatriácii približne 100.000 turistov, ktorí v krajine uviazli po tom, ako tam minulý týždeň začali platiť obmedzenia pohybu občanov.

Zákaz vnútroštátnych letov totiž turistom znemožňoval dostať sa na pre nich dôležitú dopravnú tepnu, letisko v Aucklande, z ktorého môžu odlietať do svojich domovských štátov.
 
 

Grécko pre COVID-19 uvalilo karanténu už na druhý utečenecký tábor

Atény 5. apríla (TASR) - Grécko uvalilo karanténu na utečenecký tábor Malakasa po tom, ako bola u jedného jeho obyvateľa potvrdená nákaza ochorením COVID-19, ktorého pôvodcom je nový koronavírus. S odvolaním sa na nedeľňajšie vyhlásenie gréckeho ministerstva pre migračnú politiku o tom informovala agentúra Reuters.

Nákaza bola potvrdená u muža z Afganistanu, ktorý žije v tábore Malakasa spolu s o svojou rodinou a sovkami ďalších azylantov. Infikovaný muž bol už prevezený do nemocnice v Aténach, pričom grécke úrady sa snažia vystopovať všetky osoby, ktoré s ním prišli do kontaktu, aby ich mohli otestovať na prítomnosť koronavírusu.

Ešte vo štvrtok bola karanténa uvalená na utečenecký tábor Ritsona po tom, ako bol COVID-19 potvrdený u 20 jeho obyvateľov. Išlo o prvý takýto prípad v Grécku.

Tábor Malakasa, ktorý sa nachádza 40 kilometrov na severovýchod od gréckej metropoly, bude v karanténe dva týždne. Na jej dodržiavanie bude podľa ministerstva dohliadať polícia.
 
 

Moskva eviduje za posledný deň 536 nových prípadov koronavírus

Moskva 5. apríla (TASR) - Počet potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom v ruskom hlavnom meste Moskva stúpol za posledný deň o 536 na celkový počet 3893 infikovaných.

Informovala o tom v nedeľu tlačová agentúra TASS s odvolaním sa na štatistiky moskovskej pobočky federálneho úradu na ochranu spotrebiteľov Rospotrebnadzor, ktorý sleduje epidemiologickú situáciu v krajine.

V celom Rusku je doposiaľ 4731 potvrdených infikovaných osôb a 333 pacientov sa z choroby Covid-19, ktorú nový druh koronavírusu spôsobuje, už vyliečilo, spresňuje TASS.

Podľa najnovších ruských údajov zomrelo na následky spojené s touto infekciou v celej krajine 43 ľudí. O dvoch najnovších úmrtiach informovalo moskovské protikoronavírusové krízové centrum v sobotu večer.

Ruská vláda už dávnejšie zriadila internetovú horúcu linku, na ktorej občanov oboznamuje s aktuálnou situáciou týkajúcou sa pandémie.

Infekciu koronavírusom vyhlásila Svetová zdravotnícka organizácia za pandémiu 11. marca tohto roka. Doteraz sa novým druhom koronavírusu (SARS-CoV-2) nakazilo na celom svete vyše milióna ľudí a počet úmrtí dosiahol v globálnom meradle viac než 50.000.
 
 

Koronavírus spôsobuje talianskemu turistickému ruchu miliardové straty

Rím 5. apríla (TASR) - Po tom, ako Taliansko v dôsledku šírenia nového koronavírusu zatvorilo v marci hranice, musí počítať s výpadkom 10,5 milióna turistov počas veľkonočných sviatkov. Ako vyplýva z odhadov združenia Assoturismo, zodpovedá to strate 3,3 miliardy eur.

"Ešte pred rokom sme diskutovali o rizikách priveľkého návalu turistov, teraz zažívame katastrofu v podobe nulovej turistiky. Všetko sa úplne zastavilo," povedal prezident združenia Vittorio Messina pre talianske médiá. Vláda doteraz urobila príliš málo na podporu tejto branže, ktorá patrí medzi odvetvia najťažšie postihnuté súčasnou krízou.

Vládou schválená podpora 600 eur mesačne pre osoby pracujúce v oblasti turistického ruchu nie je dostatočná. Messina preto požaduje pozastavenie platieb daní a nájomného pre turistické firmy. Táto branža v prvom rade potrebuje veľkú likviditnú injekciu. Po katastrofálnych jarných stratách totiž hrozí, že vypadne aj letná sezóna. "Bez pomoci budú turistické firmy jedna po druhej kolabovať," varuje Messina.

Epidémia veľmi ťažko zasiahla turizmus v Benátkach, kde je 98 % všetkých hotelov zatvorených. Podľa údajov prezidenta benátskeho hoteliérskeho združenia Federalberghi Veneto Marca Michiella je spomedzi celkovo 3150 hotelov otvorených zhruba 20. Hotely zažívajú najťažšie časy od druhej svetovej vojny. Hoteliéri, ktorí už po októbrových záplavách čelili prepadu počtu hostí, sa teraz dostávajú na pokraj bankrotu.
 
 
 

Španielsko už tretí deň po sebe zaznamenalo nižší počet mŕtvych

Madrid 5. apríla (TASR) - Španielsko zaznamenalo v nedeľu už tretí deň po sebe klesajúci počet úmrtí na pandémiu choroby Covid-19, spôsobovanej novým druhom koronavírusu. Za ostatných 24 hodín zomrelo na následky spojené s touto nákazou 674 ľudí.

Informovala o tom agentúra AFP na základe oficiálnych údajov ministerstva zdravotníctva v Madride. Ide o najnižší počet mŕtvych v priebehu posledných desiatich dní. Celkový počet úmrtí, odkedy sa v Španielsku toto hromadné infekčné ochorenie koncom januára vyskytlo, tak dosiahol 12.418.

Momentálne je v krajine 130.759 infikovaných, čo je nárast o 6000 za jeden deň. Doposiaľ sa z tohto ochorenia uzdravilo 38.080 pacientov, uzatvára najnovšiu bilanciu rezort zdravotníctva.

V sobotu španielske ministerstvo informovalo o 124.736 prípadoch nakazenia koronavírusom a 11.744 úmrtiach, pripomína francúzska tlačová agentúra AFP.

Španielsky premiér Pedro Sánchez v sobotu oznámil, že stav núdze v krajine, súvisiaci s bojom proti pandémii nového typu koronavírusu, plánuje jeho vláda predĺžiť na ďalšie dva týždne.

V platnosti by tak mal byť až do polnoci zo soboty 25. na nedeľu 26. apríla.
 
 
 

V New Yorku pribudlo 594 obetí ochorenia COVID-19

New York 5. apríla (TASR) - V americkom štáte New York za posledných 24 hodín pribudlo 594 úmrtí na ochorenie COVID-19 spôsobené koronavírusom. Celkovo tam tejto chorobe podľahlo už 4159 osôb. Oznámil to v nedeľu na pravidelnom tlačovom brífingu newyorský guvernér Andrew Cuomo, píše agentúra AFP.

V porovnaní s predchádzajúcim dňom, keď bolo zaznamenaných 630 úmrtí, sa počet smrteľných obetí mierne znížil. Cuomo novinárom povedal, že je ale príliš skoro hovoriť o tom, či má tento pokles štatistický význam.

Počet nakazených sa v tomto štáte zo sobotňajších 113.704 zvýšil na 122.031. Hospitalizovaných je 16.479 osôb, z toho 4376 je na oddeleniach intenzívnej starostlivosti.

V meste New York sa počet infikovaných zvýšil o 7245 na 67.551.

Cuomo uviedol, že sa zdá, že počet úmrtí sa trochu stabilizuje. New York podľa neho môže byť "blízko k vrcholu" pandémie, no dodal, že "niekoľko ďalších dní nebudeme vedieť, či to pôjde hore alebo dolu".

Guvernér avizoval, že by chcel presunúť pacientov z preplnených nemocníc do menej vyťažených zariadení s lepšou výbavou, píše denník The New York Times. "Nemôžem povedať nemocnici, že vám pošlem všetky zásoby, čo potrebujete, všetky ventilácie, ktoré potrebujete. Nemáme ich," uviedol.
 
 
 

V Taliansku pribudlo 525 úmrtí na COVID-19

Rím 5. apríla (TASR) - Taliansko v nedeľu zaznamenalo 525 nových úmrtí na ochorenie COVID-19 spôsobené koronavírusom. Ide o najnižší denný nárast v počte úmrtí za posledné dva týždne. Už druhý deň za sebou sa znížil aj počet pacientov hospitalizovaných na jednotkách intenzívnej starostlivosti. Informovala o tom agentúra AFP.

Aktuálny prírastok v počte ľudí, ktorí koronavírusu podľahli, je tak najnižší od 19. marca, keď sa ich počet zvýšil o 427.

"Toto sú dobré správy, ale nemali by sme prestať byť ostražití," povedal novinárom šéf talianskej civilnej ochrany Angelo Borrelli.

Počet pacientov na oddeleniach intenzívnej starostlivosti poklesol zo sobotňajších 29.010 v nedeľu na 28.949. Znížil sa aj počet pacientov v kritickom stave - v sobotu ich bolo 3994 a v nedeľu 3977.

Počet úmrtí na nový koronavírus SARS-CoV-2 je v Taliansku najvyšší na celom svete - podľa oficiálnych údajov dosiahol číslo 15.887.

Na severe Talianska sa z ochorenia COVID-19 vyliečila žena, ktorá v auguste dosiahne vek 104 rokov, informoval taliansky denník La Repubblica. Ada Zanussová ochorela začiatkom marca v domove seniorov v severozápadnej provincii Biella, ktorá leží zhruba 100 kilometrov od Milána. V zariadení, kde žena žije, koronavírusu podľahlo 21 osôb.
 
 
 

Počet ľudí nakazených koronavírusom sa v Poľsku zvýšil na 4102

Varšava 5. apríla (TASR) - Počet potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom SARS-CoV-2 sa v Poľsku zvýšil na 4102; v krajine evidujú 94 úmrtí. Informovalo o tom v nedeľu tamojšie ministerstvo zdravotníctva, píše tlačová agentúra PAP.

Prvý prípad nákazy koronavírusom v Poľsku zaznamenali 4. marca; pacient v západopoľskom meste Zielona Góra bol už medzičasom z nemocnice prepustený.

Poľská vláda v súvislosti s pandémiou ochorenia COVID-19 vyhlásila 20. marca stav pohotovosti a uzavrela všetky školy, divadlá, kiná a obmedzila verejné zhromaždenia. Do polovice apríla sú takisto zatvorené hranice. Následne 31. marca vláda oznámila sprísnenie opatrení týkajúcich sa obmedzení voľného pohybu ľudí.
 
 
 

Vo francúzskych nemocniciach podľahlo COVID-19 ďalších 357 osôb

Paríž 5. apríla (TASR) - Francúzsko zaznamenalo v nedeľu ďalších 357 úmrtí na nový koronavírus, ku ktorým došlo za posledných 24 hodín v nemocniciach. Ide o najnižší nárast za uplynulý týždeň. Celkový počet smrteľných obetí COVID-19 sa tak vo Francúzsku zvýšil na 8078. Informovala o tom agentúra AFP.

V porovnaní s dvoma predchádzajúcimi dňami pritom počet úmrtí poklesol. Z celkových 8078 úmrtí zomrelo v nemocniciach 5889 pacientov a 2189 ľudí prišlo o život v zariadeniach pre seniorov a iných lekárskych strediskách, dodala vláda.

V nemocniciach v krajine je hospitalizovaných 28.891 osôb, čo je o 748 viac ako ich bolo v sobotu. Na jednotkách intenzívnej starostlivosti je aktuálne 6978 ľudí, čo predstavuje denný nárast o 140 pacientov.

Celkovo evidujú v krajine 70.478 nakazených.

Obmedzenia pohybu v snahe zabrániť šíreniu koronavírusu platia vo Francúzsku od 17. marca. Dodržiavanie opatrení kontroluje polícia, ktorej príslušníci najnovšie zaznamenali viacero porušení, keď ľudia napríklad behali v skupinkách, združovali sa v prírode alebo deťom dovolili hrať sa s kamarátmi.
 
 

Vyberte región